Urineonderzoek
Urine kunt u, het liefst zo vers mogelijk, in een geschikt potje voorzien van uw naam en geboortedatum, elke ochtend vóór 10.00 uur inleveren op de praktijk. Geschikte urinepotjes zijn te koop bij de apotheek of af te halen bij de assistente.
Voor goede beoordeling van de urine vragen wij u om de assistente te bellen om de klachten/reden van inleveren door te geven of een briefje met de benodigde gegevens bij te voegen. Hier kunt u zien welke gegevens wij nodig hebben voor een goede beoordeling
Klik hier voor een instructie hoe u urine het beste opvangt en zo nodig bewaart.

Bloedprikken
U kunt uw bloed laten afnemen in
Surhuisterveen
– op dinsdag en vrijdag van 8.00 tot 9.45 uur in ‘De Bining’,  Gedempte Vaart 10 ;
zonder afspraak door het lab van Nij Smellinghe (hier kan u ook met het formulier van Certe of Ketenzorg Friesland terecht)

– op vrijdag van 8.15 tot 10.15 uur in ‘It Vleckehûs’, B.J. Schurerweg 14 ;
alleen op afspraak ,door Certe,  klik hier om online een afspraak te maken

Drachten
– op alle werkdagen tussen 7.00 en 15.00 uur in de Regiopost aan Middelwijk 39H ;
alleen op afspraak ,door Certe,  klik hier om online een afspraak te maken

– op alle werkdagen tussen 7.00 en 17.00 uur  in het ziekenhuis Nij Smellinghe, route 31,
zonder afspraak (hier kan u ook met het formulier van Certe of Ketenzorg Friesland terecht)

Bevolkingsonderzoek
Uitstrijkjes (voor baarmoederhalskanker) worden gemaakt door de assistente op afspraak. Het RIVM stuurt u de uitnodiging. Als u wordt uitgenodigd ontvangt u schriftelijk de uitslag van het onderzoek. Als er afwijkingen zijn gevonden neemt de huisarts eerst contact met u op.

Onderzoekuitslagen
Voor de uitslagen van bloed-, urine- en röntgenonderzoek kunt u de assistente bellen tussen 13.00 en 15.00 uur. Uitslagen zijn gemiddeld na 3 werkdagen beschikbaar en beoordeeld door de huisarts. Uitslagen van onderzoeken die door een specialist van het ziekenhuis zijn aangevraagd krijgt u van de specialist.