Vlecke
De Fryske Rie fan de Heraldyk heeft het dorp Surhuisterveen op 4 september 1986 de erkenning ‘Vlecke’ toegekend. Vlek of vlecke is (in Fryslân) de onofficiële aanduiding van een groot dorp, dat als het ware in de ontwikkeling van dorp naar stad is blijven steken. Ze hadden vaak meer “rechten” dan de doorsnee dorpen, zoals recht van waag en rechtspraak. De vlecken worden verdeeld in de vroege en latere vlecken. Drachten, Gorredijk, Heerenveen en Surhuisterveen behoren tot die laatste groep. Ze zijn in de 17e en 18e eeuw tot ontwikkeling gekomen. De vleckewapens onderscheiden zich van de gewone dorpswapens, doordat zij wel een kroon voeren. (bron: https://www.surhuisterveen.com/toerisme-and-recreatie/historie) (bron)

 

 Bron: NijsNet (29-02-2008)

SURHUISTERVEEN – WoonFriesland realiseert aan De Nije Jirden in Surhuisterveen een ‘GOED’ (Gezondheidszorg Onder Eén Dak).

Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen met op de begane grond de apotheek, maatschappelijk werk, Zorgkwadrant en praktijken voor psychologie, logopedie en oefentherapie Cesar. Op de eerste verdieping worden de praktijken gehuisvest voor de drie Feanster huisartsen Numan, Wubs en Gjaltema. De verwachting is dat het gebouw, waarmee een investering van 2,1 miljoen euro is gemoeid, in november dit jaar wordt opgeleverd.

Donderdagmiddag werd het startsein gegeven voor de bouw. Niet zoals gebruikelijk bij het slaan van de eerste paal, maar dit keer bij het storten van de betonvloer. Huisarts Witte Numan noemde dit een toepasselijk moment omdat gisteren daadwerkelijk werd begonnen met het leggen van het fundament voor niet alleen een prachtig nieuw gebouw, maar ook voor een intensieve samenwerking tussen alle instanties die werkzaam zijn op het gebied van de gezondheidszorg in Surhuisterveen.

Tijdens een drukbezochte bijeenkomst in zaal Kolkzicht vertelde hij dat de huisartsen al in februari 2004 de eerste gesprekken voerden over gezamenlijke nieuwbouw. Voor de huisartsen Numan en Wubs was dit vooral bedoeld om een moderne praktijk te kunnen bieden aan hun opvolgers. “We dachten toen aan één jaar praten en aan één jaar bouwen, maar het duurde aanzienlijk langer”, aldus Numan, die benadrukte dat die langere tijd van voorbereiding uiteindelijk veel voordelen heeft opgeleverd. In eerste instantie was het de bedoeling een gezamenlijke praktijk voor de huisartsen te realiseren, maar uiteindelijk komen bijna alle instellingen die in Surhuisterveen op het vlak van de gezondheidszorg werkzaam zijn in de nieuwbouw.

Het gebouw wordt gerealiseerd door WoonFriesland. Regiodirecteur Jacoliene Maat vertelde in haar openingswoord dat WoonFriesland op meer locaties in de provincie dergelijke gezondheidscentra bouwt en bij de corporatie een GOED worden genoemd, wat staat voor ‘Gezondheidszorg Onder Eén Dak’. Voor deze omgeving is het de eerste. Met de bouw van het centrum, dat een vloeroppervlak van 860 m2  krijgt, is een totale investering van 2,1 miljoen euro gemoeid. Het gebouw is ontworpen door architect Auke J. de Vries en wordt gebouwd door Friso Bouw uit Sneek die veel ervaring heeft op het gebied van bouwen voor instellingen die actief zijn in de gezondheidszorg.

Het officiële startsein voor de bouw werd gegeven door huisarts Hielke Gjaltema, Mariëlle van Wieren van de praktijk voor psychologie, apotheker Jantsje Posthumus-Klaren en wethouder Willem van der Wal van de gemeente Achtkarspelen. Uitgedost met laarzen, witte jassen en rode helmen togen ze samen met de vele genodigden naar de bouwlocatie aan De Nije Jirden.

Omdat al enkele weken geleden met de bouw was begonnen, konden de genodigden al een beetje zien hoe groot het centrum wordt. Het viertal ging op de bouwlocatie gezamenlijk aan de slag met het storten van de betonvloer voor het centrum. De verwachting is dat de nieuwbouw nog dit jaar wordt opgeleverd en in gebruik kan worden genomen.

Vanaf 2010 tot heden: 

Vanaf 2010 werd de praktijk van huisarts Wubs overgenomen door huisarts Hans Ramaker. Ramaker nam in 2015 de praktijk van Hielke Gjaltema over die dat jaar met pensioen ging. In 2021 werd na enkele jaren dienstverband huisarts Vera Dijkstra- Hamberg mede-eigenaar van de praktijk.